Romuva – en av asatrons kusiner

Romuva är en baltisk religion som traditionellt utövats av litauier, letter och preussare. Denna Östersjökultur har samma indoeuropeiska rötter som asatron och kulturen ska ha varit ”distinkt” redan 2 000 år f.Kr. Romuva var statsreligion i dåvarande storhertigdömet Litauen fram till år 1387, men har även praktiserats i delar av nuvarande Lettland, Kaliningrad och Polen. Själva namnet romuva är ostpreussiska och betyder ”fristad” eller ”helgedom”. Romuva är även namnet på en helgedom i Preussen. Det är en förfäders- och naturdyrkande religion.

Sedan urminnes tider har romuva blomstrat i Šventaragisdalen i Vilnius – Litauens nuvarande huvudstad. Enligt litauiska krönikor var det här litauerna bålbrände sina ledare innan kristnandet. Här ska det även ha funnits ett hedniskt tempel tillägnat åskguden Perkūnas.

I den moderna religiösa utövningen används eldaltare av sten, så kallade ”aukuras”. Man offrar mat, dryck, örter och blommor till dessa altare, samtidigt som man sjunger ”dainas” – traditionella eller rituella hymner. Den religiösa förkunnaren kallas ”vaidila” om det är en man och ”vaidilutė” om det är en kvinna. Likt asatro så firar man höstdagjämningen, vintersolståndet, vårdagjämningen och vårdagjämningen. Romuva delar upp världen i tre delar: den levande världen, den döda världen och den kommande.

8D67A08F-F3B8-4177-B3F4-980899AF6638

Urval av romuvas gudar:

Dievas är den högste guden. Hans namn betyder kort och gott ”gudom”. Han härskar över himlen, välstånd, rikedom och han skapade även universum. Dievas har vissa likheter med Tyr, men även med Oden.

Perkūnas, vars namn betyder ”den som dundrar”, är en åsk- och vädergud. Hans symbol är en hammare. Perkūnas nordiska motsvarighet är Tor.

Žemyna är moder jord. Hennes namn betyder ”jord”. Žemyna personifierar den bördiga jorden och ger näring till allt liv på jorden, människor, växter och djur.

Saulė, vars namn betyder ”sol”, är, precis om namnet antyder en solgudinna. Hon är beskyddare för de olyckliga, särskilt de föräldralösa.

Mėnuo, månen. Saulės make.

4395A193-1CF1-41CF-87C9-AAE9A9CA0BD8
Världsträdet, ”Austras koks”. Vanlig symbol för romuva.

Litauens kristnande

Litauen var det sista landet i Europa att övergå till kristendom. Officiellt så kristnades landet 1387, efter en överenskommelse mellan Hedvig av Polen, Litauens den siste hedniske storfursten, Władysław II Jagiełło, och hans kusin Vytautas den store. Kristnandet av Litauen var ett av de längsta och mest komplicerade i Europa. Landet var tidvis hårt ansatt av både missionärer och korståg.

Hedningarna i området runt Litauen och Preussen kunde leva och verka relativt obehindrat fram till 800-talet, då kristnandet ska ha påbörjats. Quedlinburgkrönikan omnämner missionären Bonifatius som dödats år 1009, tillsammans med 18 andra män, av hedningar de försökt konvertera. Andra källor säger att de dödats för att de beträtt en helig skog och förstört gudafigurer där. Quedlinburgkrönikan är den äldsta kända källan som nämner Litauen vid namn.

I början av 1199 förklarade romersk-karolinska kyrkan korståg mot de baltiska hedningarna. Storfursten Mindaugas konverterade, tillsammans med sin familj och sina soldater, år 1251. Således kunde korstågen upphöra. Enligt Hypatian Codex slutade Mindaugas dock inte dyrka de hedniska gudarna. Trots att han fortfarande deltog i de hedniska riterna så gjorde folket uppror mot sin ”kristne” ledare. 1261 e.Kr. avsade sig Mindaugas kristendomen.

Mellan åren 1283–1410 var Litauen hårt ansatt av korståg. Livländska ordern slog sig ned i Riga 1202 och Tyska orden slog kom till Chełmno, i dagens Polen, under 1230-talet. De båda ordrarna började raskt att erövra de närbelägna baltiska stammarna och tvångskristna dem.

Litauens storfurste konverterade till kristendom 1386 – efter omkring 20 större slag och belägringar, varav några slag slutade i förkrossande litauiska segrar. Trots storfursten dop så fortsatte korstågen ända fram till freden i Melno 1422 e.Kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: