Podcast: Tyr och Ull

9A4D98F5-A3D7-4D07-876C-378B6C8D789C

Avsnitt 15 – Tyr och Ull

I detta avsnitt gör vi (undertecknad och Daniel från Brons och blod) en djupdykning i gudamakterna Tyr och Ull. Varför är så många ortnamn kopplade till dem? Är Tyr den ”himmelske fadern”? Var Ull en gång den högste guden i Svealand?

Avsnittet hittar ni här.

Om ni uppskattar podden och vill stödja den, så gör ni det bäst genom att köpa någon av mina böcker.

2 reaktioner till “Podcast: Tyr och Ull

 1. Väldigt intressant diskussion. Ni har säkert läst de här källorna men eftersom ni inte nämner dem explicit så tänkte jag att det kunde vara bra att nämna dem, John Krafts ortnamnsanalys och Bo Gräslunds avhandling om Beowulf och Gotland.

  Enligt John Krafts avhandling, ”Hednagudar och hövdingadömen”, kommer Tyr från kontinenten. Han analyserar ortsnamns distribution.

  Han menar att det går att anlysera vilka Gudar som är äldst. Genom att det går att bedöma vilka platser som rimligen uppodlats och bebotts först. Det går alltså att bedöma att Tyr dyrkats tidigare i Danmark än i Sverige. Och därmed anta att Tyr kommer från kontinenten.

  Enligt professor Bo Gräslund är Beowulf gotlänning. Hans avhandling tycks inte finnas tillgänglig på nätet. Men hans argument är starka. Man kan då använda Beowulf för att bedöma Gotlands förhållande till Skåne/Danmark och Uppland. I Beowulf förutspår Beowulf att Svearna kommer besegra hans folk. Och Beowulf är ju allierad med Danskarna.

  https://kgaa.bokorder.se/sv-SE/download/aff04db9-9e36-431f-bf3a-b361d9f581f0

  Gilla

 2. Råkade hitta en text som verkar vara Bo Gräslunds avhandling och länkade in den i kommentaren. Men glömde bort att ändra på där jag skrev ”verkar ej finnas tillgänglig på nätet”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: