Då jag vann Njords gunst

Jag befann mig på en fiskeresa med några kamrater djupt inne i Glaskogens naturreservat i södra Värmland. Det gick en hel förmiddag utan något som helst tecken på liv i sjön. Jag hade även förlorat ett drag vid ett bottennapp som satt så hårt mellan stenarna på botten att jag var tvungen att kapa linan.

Till slut beslöt jag mig för att åkalla Njord – havets och fiskets gud. Jag mumlade ut min åkallan och utlovade en offergåva om jag skulle få napp. Strax därefter högg linan till och en liten abborre har fastnat på kroken. Jag gick tillbaks till lägret, hämtade mitt medhavda mjöd och hällde ut/offrade en skvätt i vattnet. Bara en liten stund senare fick jag napp igen, och denna gång var det en rejälare abborre (som sedermera blev vår middag). Det märkligaste var dock att i samma veva hittade jag ett tappat drag bland stenarna på stenstranden – det var ett liknande drag som det jag tidigare förlorat och skicket var bra.

Tack Njord!

En tanke på “Då jag vann Njords gunst

  1. Tackar för ett bra inlägg om Njord, och roligt att din blogg blir frekventare och frekventare. Samtidigt undrar jag lite över ett misstag som jag själv gör ibland – det här med apellativ, så att säga – eller att vi hedniska bloggare ofta skriver en mening som ”Freja – kärlekens gudinna” eller ”Njord – Havets gud”. Såklart gör vi ju det i ett gott syfte, eftersom det görs för att förklara vår tro för utomstående, eller de som inte genast är bekanta med Njord, till exempel. Men Ägir är också ”Havets Gud” och Freja gudinna för så mycket mer – apellativen riskerar att bli lite missvisande… Själv skulle jag vilja lägga till att Njord är gud också för Skeppsbyggnad, handel och samfärdsel till sjöss och även Rikedomar i allmänhet – därmed är han också SKATTEÅTERBÄRINGENS GUD – vilket är aktuellt för rätt många svenskar såhär års ! Vet inte hur du ställer dig till detta – och har du sett följande inlägg om Njord ?
    https://bronsochblod.com/2021/06/04/njord-nordens-neptunus/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: